Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 410 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Mariska van der Steege en Marjan de Lang

Help ouders er voor hun kinderen te zijn

Het klinkt zo logisch: het kind centraal stellen. Maar het belang van het kind wordt vaak beter gediend als zijn ouders ook hulp en steun krijgen voor hun eigen problematiek.

Prachtmens

Ook als je samen met je cliënt hebt ontdekt hoe het zit, kan het plotseling net weer even anders gaan.
Annemarie de Leng

Gecontroleerd gamen

Ondanks de grote hulpvraag van ouders is er weinig onderzoek gedaan naar nieuwe behandelvormen van problematisch gamen. Behandeling blijft nu doorgaans steken bij Cognitieve Gedragstherapie of afspraken maken over beeldschermgebruik.

‘Feedback’ in de jeugd-GGZ

Maartje van Sonsbeek wil met haar proefschrift aandacht vragen voor het gebruik van feedback in behandelingen van jeugdigen en hun ouders in de jeugd-GGZ.

De kracht van muziek voor kinderen en jongeren met autisme

Uitgangspunt van dit boek is dat muziek de emotionele en cognitieve ontwikkeling stimuleert en daardoor een instrument is om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.

Hoe betrekken we de vaders?

Hoewel hulpverleners overtuigd zijn van het belang van vaders bij de opvoeding van hun kinderen, ondersteunen zij in de praktijk vaker moeders. Dit artikel beschrijft het hulpaanbod in een project voor ouders onder de 24 jaar, en de wijze waarop professionals vaders daarbij betrekken. 'Vaders lijken slechts te mogen aansluiten.'

Preventie van kindermishandeling

Om de preventie van kindermishandeling in Nederland te verbeteren, zijn in Voorzorg en Stevig Ouderschap vier nieuwe modules ontwikkeld en geëvalueerd. Vooral de modules voor de risicofactoren ouderlijke stress en boosheid lieten positieve effecten zien, al werken ze niet voor iedereen even goed. Voor de vroegtijdige preventie van kindermishandeling worden in Nederland onder andere de programma's VoorZorg en Stevig Ouderschap ingezet.
Jan Bijstra

Helpen een vragenlijst invullen? Pas op je witte jas

Als we van jeugdigen willen weten hoe het met hen gaat, vragen we dat graag met zelfrapportagevragenlijsten. Niet iedereen kan deze zelfstandig invullen. Helpen ligt dan voor de hand. Maar wat gebeurt er in de interactie als we dat doen?
Nic Drion

Bang, Boos en Buitengesloten

Boeren en jeugdzorg hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. En ze kunnen veel voor elkaar betekenen.

Vragen naar wat wél goed ging

Positieve jeugdervaringen bevorderen een gezonde ontwikkeling en ondersteunen de veerkracht bij tegenspoed in het leven. Ze spelen daarmee een cruciale rol in het voorkomen, opvangen ('bufferen') en behandelen van de gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie

Abonneren