Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 410 resultaten )
Verfijn zoekresultatenLeren het leven meer van de zonnige kant te bekijken: angst en depressie bij jongeren voorkomen door online training
Om angst en depressie bij jongeren te voorkomen, zijn zij wellicht gebaat bij een online training die hen leert informatie positiever te interpreteren. Zo wordt hun emotionele weerbaarheid groter, is het idee. Maar hoewel de training enige verbetering opleverde, laat het huidige trainingsaanbod nog veel te wensen over.
Pots: over medicatie, cgt en comorbiditeit
In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten. En: is nader onderzoek gewenst?
De verwijsindex risicojongeren
In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.
MagazineAngststoornissen
Samen naar de top van de angstladder: intensieve groepstraining voor angstige jongeren
Onder het motto ‘In de zomer van je angst af’ werd vorig jaar een intensieve angstbehandeling van acht dagen in twee weken gegeven. Zo’n kort maar krachtige groepsbehandeling brengt meer focus, minder afleiding en minder ruimte voor vermijdingsgedrag, was het idee. Jongeren en hun ouders waren positief.
Een wereld gewonnen
Zo’n vijftig jaar geleden wisten we nauwelijks dat autisme bestond. In die tijd werd mijn jongere zus geboren. Ze ontwikkelde zich niet goed, maakte geen contact, keek je niet aan en reageerde nauwelijks op geluiden.
Gezien en gelezen
Acceptance and commitment therapy (ACT) is, samen met onder andere ‘Mindfulness’ een derde generatie gedragstherapie. De eerste generatie gedragstherapie bestaat uit de klassieke gedragstherapie, de tweede generatie uit alle vormen van gedragstherapie waaraan cognitieve elementen zijn toegevoegd. Alle generaties gedragstherapie hebben gemeenschappelijk dat de methodes goed zijn beschreven, zodat ze goed kunnen worden onderzocht.
Het eeuwige generatieconflict
Tussen de regels van de literatuur is een schat aan psychologisch inzicht te vinden. In deze rubriek doet Frits Boer voor u verslag van zijn speurtochten.
“Vul lekker zelf die vragenlijst in!”
In het onderwijs worden ze wel eens moe van al dat onderzoek. Toch is het belangrijk dat theorie en praktijk elkaar ook in het onderwijs blijven vinden. Hoe maak je van wetenschappelijk onderzoek in een praktijksetting een succes? Het geheim is veel tijd investeren in een positieve werkrelatie. Dan gaan ook de kinderen het leuk vinden om mee te doen.
Maar je mag het niet aan mijn ouders vertellen
In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.