Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 410 resultaten )
Verfijn zoekresultatenDe moeizame weg van de transformatie
Met 'actieonderzoek' probeerde C4youth basisteams jeugd in drie Groningse gemeenten te versterken. In zo'n onderzoek hebben de participanten zelf een sterke stem. Toch strandde het onderzoek in twee van de drie gemeenten. Het zegt vooral iets over de vele hobbels en valkuilen van de transformatie van de jeugdhulp.
Te zot voor woorden…?
Psychiatrie en logopedie werken in de kinder- en jeugd-GGZ helaas nog weinig samen. Het meest in het oog springende probleem bepaalt in welke discipline het kind terechtkomt. Vaak hangen de problemen op taal- en psychiatrisch gebied echter met elkaar samen.
Werkplaatsen voor praktijkvragen
In een academische werkplaats komen mensen met verschillende achtergronden en expertise bij elkaar om kennis te bundelen en toegankelijk te maken voor gebruik in de praktijk.
Gezien en gelezen
Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een handleiding voor opvoeders; handleiding voor trainers Leony Coppens en Carina van Kregten, 2018 ISBN 978 90 368 187 97 262 bladzijden Als GZ-psycholoog heb ik regelmatig getraumatiseerde kinderen behandeld die opgroeien in een pleeggezin. Deze kinderen zijn in het verleden vaak blootgesteld aan meerdere traumatische gebeurtenissen. De gevolgen van complex […]
Proefschrift
Proefschrift: ADHD-symptomen in de adolescentie Djûke Brinksma promoveerde op 7 november 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift Gene-environment interactions on the course of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) symptoms. Waar gaat je proefschrift over? In mijn proefschrift heb ik gebruik gemaakt van data van het TRAILS onderzoek: ‘Tracking Adolescents’ Individual Lives Survey’. Dat is een […]
De kalender van Joey
Wat als er ernstige problemen zijn in een gezin en het er voor een kind misschien niet veilig is? Hoe zorgen we dat deze kinderen toch zo 'thuis' mogelijk opgroeien? Over dit thema schrijft Nic Drion.
Comorbiditeit en ouders
In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten? En: is nader onderzoek gewenst?
Evidencebased jeugdhulp
Evidencebased werken, doen wat werkt… Het klinkt zo logisch. Toch is het in de praktijk nog een hele klus. Marca Geeraets en Harrie van Leeuwen schrijven over de uitdagingen die behandelaren (en organisaties) hierbij tegenkomen.
Wel of niet doen: samen met je baby in één bed slapen?
Verschillende media waarschuwden begin vorig jaar met klem: jonge ouders moesten beslist niet met samen met hun baby in een bed slapen.
LVB-jongeren en groepsdruk
Jongeren met een LVB vertonen meer risicogedrag dan leeftijdgenoten zonder die beperking. Waarschijnlijk zijn zij gevoeilger voor groepsdruk. Wat daarbij meespeelt is onder meer de angst door leeftijdgenoten te worden afgewezen, vermoeden deze onderzoekers.