Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 410 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

De kracht van status

Maud Hensums promoveerde op 24 januari 2024 aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift In the name of status: Adolescent harmful social behavior as strategic self-regulation.
Annemarie de Leng

Die fijne/verfoeide smartphone

Het weren van smartphones uit klaslokalen per 1 januari 2024 is een groot succes, zeggen leraren en schoolleiders van middelbare scholen. Leerlingen praten meer met elkaar, letten beter op in de klas en steken daar meer op.
stoel

Niet overnemen

De stap naar psychomotorische therapie (PMT) was niet makkelijk voor Yara. Gevoelens ging ze liever uit de weg. Maar om beter in haar vel te zitten, was ze bereid alles aan te pakken.
Integraal werken

Wat is er nodig om ‘integraal’ te werken?

Om ‘integraal' te werken zijn volgens professionals zoveel competenties nodig dat het vrijwel onhaalbaar lijkt: flexibiliteit, helikopterblik, ‘meta-denken'. Toch hoeft niet iedereen alles te kunnen. Als een team maar gezamenlijk over de juiste competenties beschikt. En: je leert het door te doen.
Ronja de roversdochter

Gezien & gelezen

Streaming Ronja de roversdochter | Boek Praat erover | Serie Dopesick | Boek Complexe emoties | Protocol Psycho-educatie ADHD
Trauma
A depressed dad at home with his child covering his face and standing next to the window. Stay at home dad.

De cyclus doorbreken

Er komt steeds meer wetenschappelijke en maatschappelijke aandacht voor de invloed die ingrijpende jeugdervaringen (Adverse Childhood Experiences; ACE's) kunnen hebben later in het leven. Onder deze jeugdervaringen verstaan we over het algemeen: het voor het 18de levensjaar meemaken van lichamelijke of psychische mishandeling of verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld, echtscheiding van ouders, of het opgroeien met een gezinslid dat een psychische stoornis of verslaving heeft of in de gevangenis zit (Felitti et al., 1998)
Trauma
Anne Marsman

‘Trauma en lichaam zijn onlosmakelijk verbonden’

Trauma laat meetbare sporen na in het lichaam. En dus moet de behandeling van trauma lichaamsgerichter, vindt psycholoog en trauma-expert Anne Marsman. ‘Een wereld zonder trauma is een illusie, maar we kunnen wél iets doen om mensen weerbaarder te maken.'
Pro Gamer Girl Playing in First-Person Shooter Online Video Game on Her Personal Computer. Casual Cute Geek wearing Glasses and Headset. Neon Room.

Risico’s van ongezond beeldschermgebruik

Overmatig gebruik van beeldschermen brengt risico's met zich mee, juist voor kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Voor gezinnen die een gezondere ‘digitale balans' zoeken, zijn interventies op maat nodig. Daarbij moet de gehele leefstijl in ogenschouw worden genomen.
Mariska van der Steege en Marjan de Lang

Durven we de werkelijkheid onder ogen te zien?

Er is professionele moed nodig om kritiek die we als sector te verduren krijgen onder ogen te zien. Mariska van der Steege en Marjan de Lange geven tips.

Waarom schermtijdafspraken niet werken

Afspraken over schermtijd werken lang niet altijd. Bijvoorbeeld doordat het beeldscherm voor een kind iets anders betekent dan voor zijn ouders. Hoe sluit je zo bij een kind aan dat afspraken - ook voor het kind - wel bevredigend zijn?

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie