Voor de Jeugd-dag is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in de Westergas in Amsterdam. De dag wordt georganiseerd door VNG Connect, medegeorganiseerd door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut is verantwoordelijk voor de inhoudelijke programmering.
Bredere kijk op ontwikkeling van kinderen en gezinnen
De thema’s van de afgelopen laten veel beweging zien in het werkveld. Waar de eerste jaren nog vooral werd gefocust op de aankomende transitie en de jeugdhulp die gemeenten moesten gaan bieden, is gaandeweg een steeds bredere kijk op de ontwikkeling van kinderen en gezinnen ontstaan.
Meer en meer speelt de vraag hoe professionals thuis, op school en opvang en in de vrije tijd kunnen aansluiten bij de gezinnen waar het om draait. Ook wanneer er vragen of problemen zijn. En belangrijker: hoe deze problemen mét de gezinnen voorkomen kunnen worden en dat wat goed gaat, versterkt kan worden.
Thuis vanuit je eigen stoel
Ook dit jaar is de Voor de Jeugd Dag live vanuit de Westergas en kun je het event volgen vanuit je eigen stoel. De ontwikkelingen rondom thema’s die de jeugd raken staan nooit stil. Zeker nu de wereld in korte tijd zo is veranderd. Zoals ieder jaar staan die thema’s in de spotlights tijdens de Voor de Jeugd Dag.
De Voor de Jeugd Dag 2022 volg je vanaf één overzichtelijke online platform. Hier kies je de programma onderdelen die je digitaal wil volgen en neem je ook deel aan gesprekken, discussies en polls tijdens de sessies. Zelfs aan het klassieke ‘inloop’-moment voor deelnemers én aan het Jeugdplein met volop gelegenheid voor interactie via video of chat, is gedacht. Tussen de sessies door kun je terecht op het Jeugdplein en verzorgt Tako Rietveld (De Kindercorrespondent) live korte interviews met kinderen en jongeren.
Ervaringsdeskundigheid aan tafel
Werk je met jongeren en laat je je graag inspireren? Hoe sluit je als zorgprofessional het beste aan bij kinderen en gezinnen? Bekijk een of meer van de 55 sessies, waaronder de Ervaringstalkshow. Aan tafel zitten Youz, Jeugdbescherming west, NJR en ExpEx – Experienced Experts. Zij gaan in gesprek over de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp en jeugd-ggz. Wat werkt er wel en wat niet? Hoe los je valkuilen en uitdagingen op? De Ervaringstalkshow focust op oplossingen, bevat concrete ervaringen uit de praktijk en