Het boek is in het Nederlands vertaald en bewerkt door Nathalie Schlattmann (klinisch psycholoog, EMDR- en TF-CBT supervisor), Mara van der Hoeven (orthopedagoog en onderzoeker) en Irma Hein (kinderpsychiater en onderzoeker). De oorspronkelijke auteurs zijn Debra Wesselmann, Cathy Schweitzer en Stefanie Armstrong.
Kinderen die nare gebeurtenissen hebben meegemaakt binnen hun gehechtheidsrelaties door mishandeling, verwaarlozing, medische ingrepen of uithuisplaatsingen ervaren intense pijn, angst en wantrouwen. Deze diepe gevoelens uiten zich vaak in ‘lastig’ gedrag, agressie en/of extreme geslotenheid, zelfs nadat de thuisomgeving is veranderd door adoptie, pleeggezinplaatsing, een voogdijmaatregel of het oplossen van problemen thuis.
Integratief opvoeden geeft informatie over de invloed van gehechtheidstrauma op de hersenontwikkeling. Je krijgt vaardigheden en strategieën aangereikt die het neurologisch functioneren van je kind kunnen verbeteren. Je leert hoe je benodigdheden om de gehechtheid te bevorderen (zoals affectie, emotionele afstemming en spel) kunt inzetten om de kloof tussen jou en je kind te overbruggen. Mindfulness en strategieën om de hersenen van je kind te kalmeren zullen je kind ondersteunen om te reflecteren op zijn gedachten, gevoelens en keuzes. Hierdoor leert hij om op een effectievere manier beslissingen te gaan maken.
Voor wie
Het boek biedt specifieke opvoedstrategieën voor opvoeders van chronisch getraumatiseerde kinderen. Deze opvoedstrategieën zijn te gebruiken door ouders/pleegouders, familieleden en anderen die een kind verzorgen dat gehechtheidstrauma heeft meegemaakt. Ook kan het boek gebruikt worden door therapeuten om een behandeling te ondersteunen, waarbij EMDR en gezinstherapie wordt geïntegreerd.