Naar verwachting zullen openbare apotheken dit jaar aan 1,2 miljoen mensen een antidepressivum verstrekken, een stijging van 3,2% ten opzichte van 2022. Een bijzondere groep gebruikers bestaat uit kinderen en jongeren tot 25 jaar, bij wie volgens de gangbare richtlijnen artsen terughoudend dienen te zijn met het voorschrijven van antidepressiva. Bij deze groep is onder meer een verhoogd risico op suïcidaliteit door gebruik van deze medicatie. Van de totale gebruikerspopulatie is 5,1% jonger dan 25 jaar. Het afgelopen jaar nam het aantal gebruikers onder kinderen (8-17 jaar) toe met 2,5% en onder jongvolwassenen (18-24 jaar) met 4,0%.
Geneesmiddelen
Bij ernstige depressies bij kinderen ouder dan 8 jaar kan fluoxetine als eerste stap in de behandeling overwogen worden, naast cognitieve gedragstherapie. Bij non-respons dient overgegaan te worden op sertraline of citalopram. Onder kinderen wordt fluoxetine het meest gebruikt (39%), terwijl onder jongvolwassenen sertraline en citalopram het meest gebruikt worden (beiden 21%) en fluoxetine (16%) de derde plaats inneemt.
Gebruik onder jongeren
Gemeten in standaarddagdoseringen (DDD’s) vindt er een opvallende ontwikkeling plaats onder jongeren. Terwijl het gemiddeld aantal DDD’s onder volwassenen nagenoeg gelijk blijft rond de 280 op jaarbasis, is dit onder jongvolwassenen toegenomen van 216 DDD’s in 2018 naar 239 DDD’s in 2023; een stijging van 11% over 6 jaar. Onder kinderen was de stijging nog groter: van 177 DDD’s in 2018 naar ongeveer 230 in 2023; een stijging van 29% in 6 jaar. Een toename van het aantal DDD’s betekent dat een gebruiker bij gelijkblijvende dosering langer antidepressiva gebruikt, of gemiddeld een zwaardere/hogere dosering krijgt. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een verschuiving van het aantal kinderen naar sertraline. Sertraline heeft een hogere maximale dagdosering bij kinderen uitgedrukt in DDD’s dan fluoxetine en citalopram.
Bron en tabel: Stichting Farmaceutische Kengetallen