Trauma
Hoe brengen we de carrousel tot stilstand?
Bij een groep meisjes met veel traumatische ervaringen en complexe problematiek lukt het niet de zorg te bieden die ze verdienen. Hoe bieden we deze meisjes veiligheid en bescherming zonder ze op te sluiten? En welke vroege signalen zijn er dat het misgaat?
Korte intensieve traumabehandeling bij jongeren
Korte Intensieve Traumabehandeling (KIT) kan geschikt zijn voor ernstig getraumatiseerde jongeren met complexe problematiek. Hoewel het aantal PTSS-classificaties na de KIT-week niet direct afneemt, vermindert de ernst van de klachten en is na drie maanden het aantal PTSS-classificaties wél gedaald.
De cyclus doorbreken
Er komt steeds meer wetenschappelijke en maatschappelijke aandacht voor de invloed die ingrijpende jeugdervaringen (Adverse Childhood Experiences; ACE's) kunnen hebben later in het leven. Onder deze jeugdervaringen verstaan we over het algemeen: het voor het 18de levensjaar meemaken van lichamelijke of psychische mishandeling of verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld, echtscheiding van ouders, of het opgroeien met een gezinslid dat een psychische stoornis of verslaving heeft of in de gevangenis zit (Felitti et al., 1998)
‘Trauma en lichaam zijn onlosmakelijk verbonden’
Trauma laat meetbare sporen na in het lichaam. En dus moet de behandeling van trauma lichaamsgerichter, vindt psycholoog en trauma-expert Anne Marsman. ‘Een wereld zonder trauma is een illusie, maar we kunnen wél iets doen om mensen weerbaarder te maken.'
Zo help je ouders als hun kind is misbruikt
Om ouders van een kind dat seksueel is misbruikt te ondersteunen, moeten professionals weten hoe zij het gesprek met ouders aangaan, hoe het strafrechtelijk onderzoek en het hulpverleningsproces samenkomen en welke thema's belangrijk zijn in de gesprekken.
Sabine Vermeire: ‘Trauma is geen individueel probleem’
De meeste ggz-professionals zullen het er over eens zijn dat heel veel psychische problemen op één of andere manier te maken hebben met trauma. Maar wat is ‘trauma’ precies? De ‘experts’ hebben ook op dit gebied vaak de neiging om het onderwerp te claimen: alleen zij mogen met gezag spreken over trauma, alleen zij kunnen […]
Anne Marsman: ‘We moeten trauma begrijpen als een langdurige wond’
Kort geleden werd psycholoog en traumaexpert Anne Marsman gebeld door een journalist. Er was een ernstig verkeersongeluk geweest met veel ooggetuigen – hoe moesten deze getraumatiseerde mensen nu omgaan met hun klachten? Het was aan Marsman om uit te leggen dat dit toch een beetje voorbarig was. Trauma gaat over klachten op de lange termijn; […]
Wat doe je als je als therapeut zelf ervaring hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling?
Een nieuw onderzoek, Wanneer je als professional zelf ervaring hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling, uitgevoerd door TNO en de Haagse Hogeschool, laat zien hoe ervaringskennis van professionals zinvol benut kan worden in de hulp aan gezinnen waar huiselijk geweld of kindermishandeling speelt. Er is een literatuurstudie uitgevoerd, een quickscan uitgezet waarop ruim 130 professionals […]
Interview Anne-Laura van Harmelen | ‘Veerkracht meten? Was het maar zo simpel!’
Hoe versterk je de veerkracht van jongeren met jeugdtraumatische ervaringen? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, bewijst het onderzoek van prof. dr. Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht. Maar de basisbenodigdheden kennen we wél.
Proefschrift | Passende zorg in geval van mishandeling
Mara van der Hoeven onderzocht de meerwaarde van integratieve, multidisciplinaire interventies voor kinderen die blootgesteld werden aan mishandeling en verwaarlozing.