Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)
Autisme is geen gedragsstoornis
Zolang we autisme zien als gedragsstoornis die je via beloning of straf kunt corrigeren, richten we enorme schade aan, aldus Tamara Miranda. Ze is directeur van Stichting Brilliant Future Kids en moeder van een zoon met autisme.
Opgroeien met ASS tijdens corona
De coronapandemie heeft veel impact gehad en de bijbehorende maatregelen en veranderingen zijn voor iedereen uitdagend geweest. Als we meer kennis hebben over de ervaringen die kinderen en jongeren met ASS en hun ouders met de coronapandemie hebben opgedaan, zijn hieruit mogelijk waardevolle lessen te trekken over hoe we (beter) kunnen omgaan met crisissituaties en grote […]
Eén op de zes kinderen met autisme gaat niet naar school
Ouders noemen in de enquête een ongeschikte schoolomgeving, een te intensief schoolprogramma en gebrek aan ondersteuning de belangrijkste oorzaken van het thuiszitten. De grootste groep (79%) thuiszitters is tussen 12 en 18 jaar oud. Mislukt kind De impact van het thuiszitten is groot. ‘Mijn zoon viel regelmatig huilend in slaap omdat hij het gevoel had […]
Kind met autisme? Let op de ouders
Wat bepaalt de kwaliteit van leven van ouders van een kind met autisme? Ouderfactoren blijken belangrijker dan kind- of gezinsfactoren. Met name internaliserende problemen, zoals angsten of somberheid van ouders, zijn van invloed. Dat biedt aanknopingspunten voor de ouderbegeleiding.
Als contact maken niet vanzelf gaat
Kinderen met ASS hebben meer baat bij naturalistische, ontwikkelingsgerichte gedragstherapeutische behandelingen dan bij het aanleren van praktische, ‘schoolse' vaardigheden. PRT is zo'n benadering, die het kind spelenderwijs stimuleert bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, zoals een gesprekje beginnen.
Controle
Ben is twaalf jaar als hij bij ons op de poli komt. Hij voelt zich al langere tijd somber en merkt dat hij zichzelf steeds minder begrijpt. Hij heeft het gevoel dat hij de grip op zichzelf is kwijtgeraakt, alsof hij geen controle meer heeft over zijn leven.
“Als kind niet brabbelt met een jaar moet de alarmbel afgaan”
GZ-psycholoog en bijna-klinisch psycholoog Iris Servatius-Oosterling is pionier op het gebied van autisme bij jonge kinderen. Haar wens is dat professionals meer oog hebben voor de signalen van een anders lopende ontwikkeling (mogelijk wijzend op autisme) in de baby- en peutertijd.
Evi van der Zee over de door haar ontwikkelde vragenlijst: de AUTEZME
Evi’s grootste motivatie in haar werk als orthopedagoog en gedragswetenschapper is dat zij zich in kan zetten voor de kinderen die het moeilijk hebben zodat ze zich wellicht een beetje beter voelen in hun leven van alledag. “In de meest ideale situatie groeit elk kind op in een veilige en liefdevolle omgeving waar tijd en […]
Boek • Autisme en het voorspellende brein. Absoluut denken in een relatieve wereld
Klinisch pedagoog Peter Vermeulen is een internationale autoriteit op het gebied van autisme. Hij schreef er tal van boeken over, geeft lezingen en trainingen en staat bekend om zijn heldere manier van uitleggen. Ook nu probeert hij moeilijke kost toegankelijk te maken, al waarschuwt hij dat zijn boek niet bedoeld is voor mensen die ‘kant-en-klare […]
In de herhaling: ‘Erken ouder van kind met autisme meer als deskundige’
Hoe breng je de ondersteuningsbehoefte van kinderen met (een vermoeden van) autisme en het gezin in kaart? Het nieuwe boek Autisme bij kinderen. Signalering, diagnostiek en behandeling helpt daarbij. Psycholoog en onderzoeker Annelies de Bildt, een van de redacteuren van het boek, vertelt er meer over.