Wat was de reden voor het schrijven van dit boek?
Er was behoefte aan een up to date boek over autisme bij kinderen. We hebben veel overlegd met de praktijk om te bepalen wat daar in moest staan. We wilden met het boek twee dingen bereiken. Een naslagwerk bieden dat antwoord geeft op veel gestelde vragen in de zorg én een boek maken dat gebruikt kan worden in het opleiden van zorgprofessionals. Tot nu toe gebeurde laatstgenoemde veel op basis van Engelstalige literatuur.
Wat was het lastigste of het meest uitdagende bij het schrijven van dit boek? En wat was het gemakkelijkst?
Het gemakkelijkste was om zorgprofessionals te bewegen om hun ideeën te geven. Ook was het niet moeilijk om experts te vinden als auteurs voor de hoofdstukken, we konden mensen echt vragen op basis van hun specifieke expertise binnen het brede terrein van autisme. Iedereen zag bovendien de waarde van het boek en wilde daar graag aan bijdragen.
Het lastigste hebben we misschien zelf georganiseerd. Alle hoofdstukken sluiten namelijk op elkaar aan en behandelen dezelfde casussen, steeds vanuit het perspectief van het betreffende hoofdstuk. Dat maakt het boek heel leesbaar, maar het vergde ook veel overleg met auteurs en veel organisatie om de juiste aspecten van de casussen op de juiste plek uit te werken. Het vinden van één lijn met zoveel verschillende auteurs was soms wel een klus.
Welke belangrijke boodschap willen jullie de behandelaren meegeven die dit boek lezen en gebruiken?
De inhoud van het boek is gebaseerd op heel veel ervaring uit de praktijk én op wetenschappelijke inzichten. Dat vinden we belangrijk, omdat op basis van die beide aspecten goede zorg voor autisme vormgegeven kan worden.