De inzet voor suïcidepreventie is tot nu toe afhankelijk van tijdelijke financiering. Met dit wetsvoorstel komt daar verandering in. Wordt het voorstel aangenomen, dan wordt de plicht van de overheid om zich in te zetten voor suïcidepreventie verankerd in de Wet publieke gezondheid, net als bijvoorbeeld bij preventief bevolkingsonderzoek naar kanker.
De minister van VWS wordt primair verantwoordelijk, onder meer voor een Landelijke Agenda Suïcidepreventie, een communicatiestrategie en een onderzoeksprogramma. Daarnaast wordt het bestaan van een gratis hulplijn wettelijk vastgelegd. Naast het ministerie van VWS zijn ook andere ministeries betrokken, zoals LNV, OCW en SZW. Ook krijgen gemeenten een belangrijke rol, waaraan zij zelf invulling kunnen gaan geven.
Joël Voordewind, Kamerlid van de CU heeft het initiatief genomen voor de Wet integrale suïcidepreventie. Voordewind zegt op 113.nl dat gratis, toegankelijke hulp letterlijk van levensbelang is. Deze beschikbaarheid van hulp was tot nu toe een politieke keuze. VoordeWind vindt het voorkomen van zelfdoding is echter zo cruciaal, dat het een wettelijke overheidsplicht moet worden. Slechts vijf andere landen hebben tot nu toe dergelijke (deel)wet. Dat zijn Japan, Argentinië, Canada, de Amerikaanse staten Californië en Utah en Paraguay. 113 Zelfmoordpreventie hoopt dat de wet Kamerbreed wordt aangenomen.
Factsheet met informatie over het wetsvoorstel (113.nl) >
Bron: 113.nl
Gerelateerde informatie
- Congrestip | Congres Behandeling van suïcidaal gedrag, 3 juni 2021, Jaarbeurs Utrecht. Je krijgt praktische vaardigheden en handvatten aangereikt om complexe suïcidaliteit te behandelen. Meer informatie en aanmelden >
- Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging (VOZZ) – Signalering en bespreking van suïcidaliteit bij jongeren, A.J.F.M. Kerkhof
- Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ, A.J.F.M. Kerkhof
- E-learning | Suïcidepreventie in de praktijk
Wat helpt leerlingen met internaliserende problemen op school?