Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Multimedia tentoonstelling KIND VAN: Portretten en verhalen van KOPP/KOV

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen onder de 18  jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze term, zij zullen immers altijd een kind van hun ouders blijven. Het project KIND VAN laat de portretten en verhalen van deze kinderen leven. De beelden zijn vormgegeven in een magazine, een reizende multimediale buitententoonstelling en een binnententoonstelling. Verder is er als onderdeel van het project een podcast geproduceerd. Het project gaat live vanaf 10 februari 2023.
KOPP/KOV
Foto door Annie Spratt

Kinderen die opgegroeid zijn met een psychische kwetsbare of verslaafde ouder hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. De zichtbaarheid van KOPP/KOV en de beschikbaarheid van preventieve hulp voor KOPP/KOV is gering, waardoor zij beperkte aandacht en steun ontvangen.

In de samenleving bestaat nog steeds een stigma op psychische en verslavingsproblemen. Dit maakt het lastig voor KOPP/KOV om open te zijn over hun voormalige én huidige situatie. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV gezien en gehoord worden en dat zij de nodige aandacht en steun krijgen die zij verdienen.

Daarom heeft stichting Open mind haar krachten gebundeld met MIND Naasten Centraal, de Nationale Jeugdraad, Trimbos-instituut, Met Zonder Ouders en FNO GeestKracht om de maatschappelijke kennis over KOPP/KOV te vergroten.

Tentoonstelling

Met een reizende multimediale tentoonstelling en een aanvullend lokaal impact-programma geven we inzicht in de gevolgen van ouderlijke psychische en verslavingsproblematiek op een ‘kind van’ en beogen we het opgroeien met een ouder met psychische en verslavingsproblemen bespreekbaar te maken.

De tentoonstelling toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien diverse KOPP/KOV tussen de 20 en 80 jaar. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.

Deze multimediale tentoonstelling KIND VAN, die ook via de QR code online te bekijken en te beluisteren is, reist per 10 februari 2023 langs diverse gemeenten door Nederland om de maatschappelijke kennis van KOPP/KOV en het gesprek hierover op gang te brengen. Hiermee hopen we bij te dragen aan meer begrip en steun voor KOPP/KOV.

Tour – buiten

10 FEB – 06 MRT 2023 | Amsterdam-Zuidoost – Hoekenrodeplein

Magazine | support

Alle portretten en verhalen (Nederlands) zijn gebundeld in een mooi vormgegeven magazine. Wil je ons project ondersteunen? Met een gift van €20 + sturen wij je het KIND VAN magazine toe en draag je direct bij aan een grotere zichtbaarheid en meer kennis en steun voor KOPP/KOV. Mail je adres naar: info@stichtingopenmind.nl | stichting Open mind – Donatie: NL 56 ABNA 0624 6602 49 o.v.v. support KIND VAN

Podcast

In de podcast  luister je naar een selectie van de verhalen van de geportretteerden, waaronder die van de fotograaf, zelf ook een kind van. Samengesteld door Studio Groen en Geel en vanaf 10 februari te beluisteren via Spotify en apple podcast > stichting open mind. Luistertijd 29:30 min.

Impactprogramma

Bovendien organiseren we in samenwerking met (lokale) partners een randprogrammering zoals rondleidingen, symposia en andere kennis-events waar sociale partners, gemeenten, overheden, zorg- en onderwijsinstellingen en belangenorganisaties informatie opdoen en kennis delen met het publiek over KOPP/KOV. Hiervoor hebben we een toolkit gecreëerd met informatie en middelen zoals een podcast, website-pagina en een magazine. Meer informatie: guusje@stichtingopenmind.nl

Meer lezen over dit onderwerp? 

Wat als je ouders licht verstandelijk beperkt zijn, en jij niet? Kinderen van LVB-ouders verdienen speciale aandacht