De lange termijn impact van ingrijpende jeugdervaringen | “Als je kind niet brabbelt met een jaar moet de alarmbel afgaan” | De kracht van surfen
Anne Marsman promoveerde op 3 november 2021 aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift 'Beyond disease and disorder: exploring the longlasting impact of childhood adversity in relation to mental health'.
Soms zie je iets over het hoofd en zijn het cliënten zelf die daarop wijzen. Zoals Eva, zestien jaar oud, op de poli vanwege stemmingsproblemen.
Goede voornemens zijn voor de meeste mensen heel herkenbaar. Toch blijkt het halen van die doelen vaak lastig. In het onderzoeksproject FutureU 'ontmoeten' deelnemers hun toekomstige zelf, in de hoop toekomstgericht denken en handelen te stimuleren.
Organisaties en opleidingen die geen beleid voeren met betrekking tot excellent vakbekwaam redeneren zijn verantwoordelijk voor slechte jeugdhulp. Ze hebben een morele opdracht.
Maak van routine outcome monitoring (ROM) het instrument zoals het ooit bedoeld was: een middel waarmee een behandelaar een interventie kan monitoren, betoogt Marc Noom. Dan wordt het net zo waardevol als een bloeddrukmeter voor een dokter.
De 'aanvaardbare termijn' waarbinnen een uit huis geplaatst kind terug kan naar zijn ouders (en daarna niet meer) heeft meer kwaad dan goed gedaan, betoogt Nic Drion. Hij pleit ervoor de term te schrappen uit de wet.
GZ-psycholoog en bijna-klinisch psycholoog Iris Servatius-Oosterling is pionier op het gebied van autisme bij jonge kinderen. Haar wens is dat professionals meer oog hebben voor de signalen van een anders lopende ontwikkeling (mogelijk wijzend op autisme) in de baby- en peutertijd.
Voor de interpretatie van de veelgebruikte Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) werd tot voor kort gebruikt gemaakt van verouderde, Britse normen. Nieuwe, Nederlandse normen maken een betere, nauwkeuriger interpretatie van de scores mogelijk. Wat is er veranderd en waarom?
Golfsurfen lijkt een positieve uitwerking te hebben op het welzijn van kinderen met downsyndroom, autisme en/of ADHD, toont oriënterend onderzoek aan. Nodig is een aangepaste setting met veel aandacht voor veiligheid, structuur en voorspelbaarheid. En de inzet van enthousiaste vrijwilligers.
Intensieve traumatherapie gaat op Caribisch-Nederlands Bonaire anders in zijn werk dan in Europees Nederland, laat deze uitgebreide casus van een zeventienjarig meisje zien. Van behandelaren vergt het laveren tussen de 'wij'-cultuur op het eiland en de westerse 'ik'-cultuur.