Simone Dobbelaar onderzocht of de manier waarop kinderen in de leeftijd van zeven tot dertien reageren op sociale afwijzing samenhangt met hun welzijn op latere leeftijd.
Het was juni 2019 toen Cindy in het NOS Journaal vertelde over haar ervaringen met residentiële jeugdzorg. Cindy beschreef hoe ze als 14-jarige in een jeugdgevangenis werd geplaatst, omdat ze ‘een gevaar vormde voor zichzelf'. In deze gevangenis waren ánderen het gevaar, zoals de begeleider, die 's nachts binnendrong in haar eenzame cel om haar te verkrachten.
Mark was dertien en behoorlijk slim. Alleen was hij bang dat hij van bacteriën dood zou gaan als hij zijn handen niet zou wassen. En één keer was niet genoeg.
Stoppen met gedwongen afzondering en vrijheidsbeperkende maatregelen verminderen: dat is het doel van de beweging ‘Ik laat je niet alleen'. Deze rubriek gaat over dat streven (en de weerbarstigheid ervan in de praktijk).
Afspraken over schermtijd werken lang niet altijd. Bijvoorbeeld doordat het beeldscherm voor een kind iets anders betekent dan voor zijn ouders. Hoe sluit je zo bij een kind aan dat afspraken - ook voor het kind - wel bevredigend zijn?
Er is professionele moed nodig om kritiek die we als sector te verduren krijgen onder ogen te zien. Mariska van der Steege en Marjan de Lange geven tips.
Streaming Ronja de roversdochter | Boek Praat erover | Serie Dopesick | Boek Complexe emoties | Protocol Psycho-educatie ADHD
Er komt steeds meer wetenschappelijke en maatschappelijke aandacht voor de invloed die ingrijpende jeugdervaringen (Adverse Childhood Experiences; ACE's) kunnen hebben later in het leven. Onder deze jeugdervaringen verstaan we over het algemeen: het voor het 18de levensjaar meemaken van lichamelijke of psychische mishandeling of verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld, echtscheiding van ouders, of het opgroeien met een gezinslid dat een psychische stoornis of verslaving heeft of in de gevangenis zit (Felitti et al., 1998)
Om ‘integraal' te werken zijn volgens professionals zoveel competenties nodig dat het vrijwel onhaalbaar lijkt: flexibiliteit, helikopterblik, ‘meta-denken'. Toch hoeft niet iedereen alles te kunnen. Als een team maar gezamenlijk over de juiste competenties beschikt. En: je leert het door te doen.
Gezinnen die een alternatief voor ADHD-medicatie zoeken, kunnen een mindfulness-programma overwegen. ‘Pillen' bieden weliswaar sneller resultaat, maar na vier maanden doet mindfulness er niet voor onder, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Overmatig gebruik van beeldschermen brengt risico's met zich mee, juist voor kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Voor gezinnen die een gezondere ‘digitale balans' zoeken, zijn interventies op maat nodig. Daarbij moet de gehele leefstijl in ogenschouw worden genomen.
Trauma laat meetbare sporen na in het lichaam. En dus moet de behandeling van trauma lichaamsgerichter, vindt psycholoog en trauma-expert Anne Marsman. ‘Een wereld zonder trauma is een illusie, maar we kunnen wél iets doen om mensen weerbaarder te maken.'