In de zomer van 2017 kreeg onze zoon zijn eerste certificaten in het speciaal onderwijs tijdens een intieme avond op het schoolplein voor zo’n twintig jonge mensen. Voor hen is het leven angstiger, somberder en overweldigender dan voor veel leerlingen in het regulier onderwijs en zij hebben zich vaak door hun schoolcarrière heen geworsteld. Bij de uitreiking was een meisje dat slechts de helft van de verplichte lessen had gevolgd, omdat ze meer schooluren eenvoudigweg niet volhield. Toch haalde zij twee certificaten. Een ander meisje leek geen enkele levensvreugde te ervaren en nam zeer aarzelend haar certificaten in ontvangst. Voor onze zoon was dit zijn zesde school. Vanaf zijn zesde was hij met hangende schouders en lood in zijn schoenen elke dag naar school gegaan. Zijn schoolcarrière escaleerde uiteindelijk twee jaar op rij in maanden thuis zitten. Van elke jongere was ik die avond ernstig onder de indruk. Wat bewonderenswaardig dat het hen lukte om stand te houden en onderwijs te volgen, ondanks de enorme hobbels die zij op hun pad al waren tegengekomen. Wat een levensmoed!
Wat maakte dat het hen was gelukt om onderwijs te blijven volgen? Ik denk dat veel samenhangt met de werkwijze van de school. Het is een kleine locatie waar alle personeelsleden alle jongeren bij naam kennen. Jongeren volgen er niet alleen theoretische vakken, maar ontspannen zich ook tijdens koken of houtbewerking. Zij hoeven er niet van lokaal te wisselen en er trekken geen tien docenten per week aan hen voorbij. Je mag er je examens verspreid doen over twee jaar, om zo de druk te verlichten. Het is een school waar je tussen de middag je brood in een tosti-ijzer kunt stoppen en waar in de winter een vuurkorf op het plein staat. Op deze school kun je even een rondje lopen door de klas als je onrustig bent en je mag er samen met een vriend even buiten lopen als je moet afkoelen. Er is een directeur die geen partij kiest voor zijn personeel als je er als leerling komt uitblazen, maar die luistert naar jouw verhaal. De docenten zijn voor ouders makkelijk bereikbaar per e-mail of mobiel.
De kneuterige, ontspannen sfeer met nadruk op leven in plaats van leren blijkt te werken. Jongeren die voorheen thuiszaten en het nauwelijks verdragen om in een lokaal te zitten, komen er tot rust. Dat gold ook voor onze zoon.