Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KINGS: trauma-behandeling voor kwetsbare gezinnen

Kind in Gezond Systeem (KINGS) is een intensieve behandeling voor kinderen en hun ouders. Doel is traumatisering te stoppen, eerder trauma te verwerken en een gezonde ontwikkeling op gang te brengen. Maar hoe effectief is het?
Kind in Gezond Systeem (KINGS) is een gefaseerd behandelmodel in klinische setting voor kinderen met ernstige gedragsproblemen én hun ouders. De kinderen en hun ouders zijn slachtoffer geweest van ingrijpende gebeurtenissen, zoals huiselijk geweld, seksueel misbruik en verwaarlozing. KINGS richt zich op traumaverwerking bij het kind en de ouders en op het vergroten van opvoedvaardigheden van de ouders (Ploeg en Wanders-Mulder 2019). Het behandelmodel werd tussen 2008 en 2010 ontwikkeld door Accare en bestaat uit een combinatie van verschillende beproefde behandelprogramma’s. Het is nog niet duidelijk in hoeverre KINGS effectief is in het realiseren van positieve uitkomsten bij ouder en kind. Om daar meer zicht op te krijgen, is vanaf april 2021 in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen een promotieonderzoek gestart naar de effectiviteit van de KINGS-behandelmethodiek.
De doelgroep van KINGS bestaat uit gezinnen met meervoudige en complexe problemen (Knot-Dickscheit en Knorth 2019). Dit zijn met name problemen in het gedrag, de opvoeding en het aangaan van hechtingsrelaties. De problematiek is intergenerationeel van aard en zowel ouders als kinderen zijn van jongs af aan blootgesteld aan traumatische ervaringen. Zij hebben hierdoor onvoldoende geleerd hun emoties te reguleren en hebben disfunctionele overtuigingen over zichzelf (“Ik ben een slecht mens”), anderen (“Anderen zijn niet te vertrouwen”) en de wereld om hen heen (“De wereld is een gevaarlijke plek”) ontwikkeld (Ploeg en Wanders-Mulder 2019). Vanuit deze disfunctionele overtuigingen en een te gevoelig afgesteld stresssysteem lukt het deze ouders niet om rustig en sensitief aanwezig te zijn voor het kind. Naast typische posttraumatische stressklachten, rapporteren ouders vaak ook lichamelijke klachten, angsten, symptomen van depressie, relatie- en sociale en maatschappelijke problemen (Wanders-Mulder en Ploeg 2020).
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-0684-x/MediaObjects/12454_2022_684_Fig1_HTML.jpg

Traumatisering doorbreken

Kijkend door een traumasensitieve bril, lijkt het logisch deze gezinnen eerst een traumabehandeling aan te bieden, voordat vaardigheden worden aangeleerd. Binnen KINGS worden alle gezinsleden, zowel gezamenlijk als individueel, behandeld in een klinische setting. De behandeling is erop gericht ‘de traumatisering die van generatie op generatie voortleeft te doorbreken, door de traumatisering te stoppen, eerder trauma te verwerken en een gezonde ontwikkeling en ouder-kindinteractie op gang te brengen’ (Ploeg en Wanders-Mulder 2019, p. 441). Omdat het doorbreken van patronen intensieve behandeling vraagt, is 24 uur per dag, zeven dagen per week een behandelaar beschikbaar voor het gezin. Zo kunnen de disfunctionele patronen gezien, benoemd, gestopt en bewerkt worden. Het doel is dat alle gezinsleden veilig terugkeren naar een gezond (gezins)systeem en zich verder
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in