Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goed begin

Ik ben trots! Voor jullie ligt een gloednieuw nummer van Kind & Adolescent Praktijk. In een mooie nieuwe vormgeving. Een moderner jasje, maar met de vertrouwde KAP-uitstraling. En dat is niet het enige.
Foto: Aleid Denier van der Gon.
Ik ben trots! Voor jullie ligt een gloednieuw nummer van Kind & Adolescent Praktijk. In een mooie nieuwe vormgeving. Een moderner jasje, maar met de vertrouwde KAP-uitstraling. En dat is niet het enige. Ook de redactie is uitgebreid. Maar liefst vijf nieuwe redacteuren reageerden op onze oproep op LinkedIn. Zij gaan vanaf nu hun bijdrage aan ons tijdschrift leveren. Een van hen gaat helpen om de website die hoort bij KAP interessanter te maken. Neem de komende tijd daarom zo nu en dan een kijkje op www.​kaponline.​nl. Met de artikelen en bijdragen in KAP blijven we natuurlijk trouw aan onze bedoeling: jullie op een plezierige en toegankelijke manier van goed onderbouwde vakkennis voorzien.
Ook in dit nummer vind je weer veel interessante en nieuwe kennis. Toevallig of niet, maar twee bijdragen gaan over preventie. De Frictie van Marloes Kleinjan geeft een helder beeld van de stand van zaken (én de knelpunten) in ons huidige preventiebeleid. Met een paar belangrijke boodschappen. Er is dus meer kennis nodig. We moeten interventies meer in samenhang aanbieden en vooral langer volhouden. In het interview met Esther van Efferen lezen we hoe collega’s in Rotterdam jonge en kwetsbare ouders helpen om een goede stabiele relatie op te bouwen met hun kinderen. Belangrijk, want de eerste duizend dagen in het leven van een kind zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling.
Ronduit alarmerend is het openingsartikel van Hans Koot over kansongelijkheid in het onderwijs. Een onderzoek naar de verschillen in ontwikkeling tussen kinderen met een migratieachtergrond en kinderen die een Nederlandse achtergrond hebben. Het mooie is dat de kinderen zijn gevolgd over een aantal jaren, waardoor de onderzoekers ook konden aantonen hoe hardnekkig de verschillen zijn. Zo zijn en blijven kinderen met een migratieachtergrond gedurende hun hele basisschoolleeftijd een lagere sociale status houden in de groep, voelen ze zich vaker afgewezen en zijn ze vaker slachtoffer van pesten. Ze lopen daarmee een groter risico op latere problemen van allerlei aard.
Preventie is een zeer actueel en relevant thema, zeker als we kijken naar de coronaperiode die achter ons ligt. Juist de kinderen die al kwetsbaar waren, zijn nog meer op achterstand gekomen door alle maatregelen. Reden te meer om stevig te investeren in preventie. Zeker ook in het onderwijs. Want ieder kind heeft recht op een goed begin!
Marike Serra, hoofdredacteur van Kind en Adolescent Praktijk, werkt als adviseur bij Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in