Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kracht van surfen

Surf Project
fotografie Marjolein Pieneman

Golfsurfen lijkt een positieve uitwerking te hebben op het welzijn van kinderen met downsyndroom, autisme en/of ADHD, toont oriënterend onderzoek aan. Nodig is een aangepaste setting met veel aandacht voor veiligheid, structuur en voorspelbaarheid. En de inzet van enthousiaste vrijwilligers.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-1216-4/MediaObjects/12454_2022_1216_Fig1_HTML.jpg
Foto: Joost Delwel
Kinderen met een ontwikkelingsstoornis of beperking die in de GGZ terechtkomen, worden doorgaans behandeld op grond van richtlijnen en zorgstandaarden. Zo’n behandeling bestaat vaak uit psycho-educatie voor ouders en kind, gedragstherapie, therapie om sociaal-emotionele vaardigheden te verbeteren, ouderbegeleiding en soms farmacotherapie. Hoewel deze evidencebased behandelvormen voor een grote groep kinderen goed werken, komt er steeds meer aandacht voor de kinderen voor wie deze zorg niet geheel passend of voldoende is. Sommige kinderen leren bepaalde vaardigheden bijvoorbeeld wél in de behandelkamer, maar vinden het lastig het geleerde in de praktijk toe te passen. Voor deze kinderen is het belangrijk om vanuit de ervaring nieuwe dingen te leren, in de vorm van sport en andere hobby’s.
Juist voor deze kinderen kan dat een uitdaging zijn, doordat niet alle sporten of hobby’s toegankelijk voor hen zijn, en er vooroordelen kunnen heersen. Dit kan een negatief effect hebben op hun zelfvertrouwen en kwaliteit van leven (Van Gameren-Oosterom et al. 2011; van Heijst en Geurts 2015; Danck aerts et al. 2010). Het is voor deze kinderen extra belangrijk dat zij bekrachtigd worden in hun capaciteiten en mogelijkheden. In het dagelijks leven is begrip nodig van hun behoefte aan voorspelbaarheid en duidelijkheid. Maar om zich te kunnen handhaven in de maatschappij is ook belangrijk dat ze leren omgaan met veranderingen, onverwachte situaties en prikkels van buitenaf (Speksnijder- Romijn 2008). Het participeren in diverse activiteiten en sporten, in een aangepaste setting, is verrijkend en werkt positief op hun psychische en fysieke welzijn.

Therapie op het strand?

De laatste jaren is steeds meer aandacht ontstaan voor de positieve effecten van golfsurfen voor verschillende doelgroepen. Wereldwijd bestaat inmiddels een breed scala aan organisaties die surftherapie aanbieden. Surftherapie wordt gedefinieerd als ‘een methode of interventie die surfen combineert met gestructureerde individuele of groepsactiviteiten om de psychologische, fysieke en psychosociale gezondheid te bevorderen’ (International Surf Therapy Organization 2019). In Engeland is surfen als therapievorm al langer bekend (bijvoorbeeld The Wave Project), en wordt surfen zelfs voorgeschreven door artsen. Ook in Nederland bestaan enkele organisaties die surflessen aanbieden als (therapeutisch) middel voor verschillende doelgroepen. Het Surf Project (www.​surfproject.​nl) geeft op
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in