Kinderen uit gezinnen waar één of beide ouders psychische problemen en/of een verslaving hebben, ook wel KOPP/KOV in het kort genoemd, krijgen te maken met verschillende ingrijpende gevolgen. Een voorbeeld hiervan is het op zich nemen van mantelzorg. Dit heeft voor het kind, ook op latere leeftijd, gevolgen.
Puinhoop, de film
Allard Detiger is opgegroeid met een moeder met borderline. Na 20 jaar minimaal contact te hebben, komt Allard weer in contact met zijn moeder doordat de politie haar aantrof in een verwaarloosd huis. Vanaf dat moment start Allard met het maken van de documentaire ‘Puinhoop’. Hij geeft daarmee inzicht hoe hij het ervaart om voor zijn moeder te zorgen in haar laatste levensfase en hoe het was op om te groeien als KOPP-kind.
De documentaire ‘Puinhoop’ ging in première op het Nederlands Filmfestival. Vanaf 27 oktober is de documentaire in verschillende filmtheaters te zien én on demand op Picl.
Agenda
Ook zijn er een aantal speciale vertoningen van de documentaire, inclusief nagesprek met regisseur Allard Detiger en een medewerker van het Trimbos-instituut:
- 28/10 Het Ketelhuis Amsterdam
Sprekers: Tessa van Doesum (Trimbos) en Allard Detiger (regisseur Puinhoop)
- 29/10 ’t Hoogt Utrecht
Sprekers: Linda Bolier (Trimbos) en Allard Detiger (regisseur Puinhoop)
- 30/10 Schuur Haarlem
Sprekers: Margriet Formanoy (Trimbos), Allard Detiger (regisseur Puinhoop) en Frénk van der Linden (journalist en moderator)
- 02/11 LantarenVenster Rotterdam
Sprekers: Tessa van Doesum (Trimbos) en Allard Detiger (regisseur Puinhoop)
- 03/11 De Lieve Vrouw Amersfoort