Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie onderzocht de al dan niet doorverwijzing van 1.976 jongeren, in samenwerking met Karakter, Accare en Molendrift. Van deze bijna 2.000 kinderen en jongeren die tussen 2016 en 2019 bij een POH Jeugd kwamen, werd 28% doorverwezen naar de specialistische ggz, 10% naar de generalistische basis-ggz en 17% naar andere vormen van zorg, zoals het CJG, wijk- of gebiedsteam of vrij toegankelijke zorg. 45% kreeg geen verwijzing.
Geslacht hangt samen met het type verwijzing
Het blijkt onder meer dat jongens vaker dan meisjes een verwijzing krijgen, net als kinderen met meerdere hulpvragen. Praktijkondersteuners verwijzen jongens vaker dan meisjes naar de specialistische ggz. Het verschil jongens-meisjes hangt waarschijnlijk samen met verschillen in de hulpvragen van jongens en meisjes. Jongens presenteren vaker gedragsproblemen die zichtbaar zijn voor de omgeving en/of overlast veroorzaken. Meisjes presenteren vaker emotionele problemen zoals angst- en stemmingsklachten en teruggetrokken gedrag. Problemen waar niet de omgeving, maar vooral zijzelf last van hebben. Meisjes krijgen vaker dan jongens geen doorverwijzing. Maar omdat angst- en stemmingsklachten een groter risico op latere problemen, zoals school- en werkproblemen, middelengebruik en depressie, is het de vraag of meisjes met dit verwijspatroon voldoende geholpen zijn.
Ook het aantal hulpvragen is gerelateerd aan het type verwijzing
Kinderen en jongeren met meerdere hulpvragen, krijgen vaker een verwijzing naar de specialistische ggz dan degenen die één hulpvraag hebben. Ervan uitgaande dat meerdere hulpvragen een indicatie zijn van de complexiteit van problemen.
Goede triage tussen kinderen en jongeren die lichte of specialistische zorg nodig hebben, is belangrijk. Om te onderzoeken of de gevonden verwijspatronen leiden tot de best passende zorg, zullen kinderen met én zonder verwijzing gedurende een langere periode gevolgd moeten worden.
Een artikel over dit onderzoek is gepubliceerd in het blad Huisarts en Wetenschap, april 2020.
Download hier de rapportage ‘Verwijspatronen door praktijkondersteuners jeugd‘ uit HenW.
Bron: Captise.nl