Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gokken op sportwedstrijden steeds ‘normaler’ voor kinderen en jongeren

Het was een gespreksonderwerp in het nieuws maar waarschijnlijk ook in veel huiskamers de afgelopen weken tijdens het EK Voetbal: online gokken door kinderen en adolescenten. De aanleiding was veelal de normalisering door jongeren van gokken op sportweddenschappen zoals het EK voetbal en over een paar weken de Olympische spelen. De verwachting is namelijk dat zes op de tien Nederlandse jongeren mogelijk geld inzet op sportwedstrijden, zo blijkt uit onderzoek van Loket Kansspel, een steunpunt voor mensen met gokproblemen.  
Foto: Click and Boo

Sinds online gokken in oktober 2021 werd gelegaliseerd, verleent de Kansspelautoriteit vergunningen voor websites om voor mensen te mogen gokken op meerdere soorten sport. Denk hierbij aan voetbal, tennis, paardrijden of Formule-1. Hierbij heb je de optie om voor het begin van een sportwedstrijd (pre-match) geld te mogen inzetten, of tijdens de wedstrijd (live-match).

Een ‘wedje leggen’ op een sportwedstrijd is tegenwoordig makkelijker dan ooit te voren en zorgt ervoor dat de beleving van deze sportevenementen voor veel mensen nog spannender wordt. Naast gokken voor geld, is er ook een aanzienlijk aantal leerlingen dat aangeeft wel te gokken, maar niet voor geld. Van alle scholieren tussen 12 en 16 jaar heeft 18 % het afgelopen jaar online gegokt zonder geld in te zetten. Ook hier zijn online sportweddenschappen het meest populair, met 13,4% van de leerlingen die eraan deelneemt.

Gokken in sport genormaliseerd

Jongeren die nog maar net officieel volwassen zijn, gebruiken hun geld dan ook steeds vaker om op online gokwebsites in te zetten op een team waarvan zij denken dat het zal winnen. Maar ook voor minderjarigen vormt de fuik van het gokken op sportwedstrijden een groot risico. Fleur van Bakkum van Jellinek zegt hierover: ‘Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling. Ze kunnen minder goed vooruitdenken en consequenties overzien.’ Floor ziet ook dat veel mensen hun kansen overschatten. ‘Kansberekening is over het algemeen erg ingewikkeld. Zeker bij sportwedstrijden denken mensen te makkelijk dat ze een goede inschatting kunnen maken, omdat ze over kennis beschikken.’ Maar juist als je op jonge leeftijd een verslaving ontwikkelt, komt je daar nog moeilijker van af.

Inmiddels gokt 1 op de 15 middelbare scholieren weleens online voor geld, zo blijkt uit de ScholierenMonitor van het Trimbos-instituut. En vooral sportweddenschappen zijn populair: 8,5 procent van de jongens heeft dat gedaan. Dat is ongeveer twee keer zoveel als het spelen van online casinogames. Hoe dat de minderjarigen lukt, is niet in detail onderzocht. Jongeren kunnen gebruikmaken van legale aanbieders via het account van een meerderjarige zoals een ouder, maar kunnen zich ook wenden tot aanbieders van illegale gokdiensten in het buitenland. ‘Van beide mogelijkheden zijn er aanwijzingen dat dit gebeurt’, aldus het Trimbos-instituut.

Verslaving ligt op de loer

Bij de jongeren die het afgelopen jaar weleens hebben gegokt, ligt verslaving op de loer. Deze ontwikkeling kan namelijk een gevaar vormen voor jongeren die al kwetsbaar zijn voor verslaving, legt orthopedagoog

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in