Volgens het onderzoek, geleid door Matthias Burghart van het Max Planck Instituut voor de Studie van Criminaliteit, Veiligheid en Recht in Duitsland, en Sophia Backhaus van de Universiteit van Amsterdam, reiken de gevolgen van huiselijk geweld verder dan alleen directe schade. Slachtoffers, met name kinderen en partners, kunnen blijvende psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen ervaren. Het is daarom noodzakelijk deze volksgezondheidscrisis aan te pakken stellen de auteurs.
Huiselijk geweld: een wereldwijde gezondheidscrisis
Huiselijk geweld is een ingrijpend probleem met jaarlijks tot wel een miljard slachtoffers wereldwijd. Vooral kindermishandeling en partnergeweld zijn bijzonder zorgwekkend vanwege hun omvang, het vaak gelijktijdig voorkomen, en het feit dat deze vormen van misbruik vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. De coronapandemie, en de daarbij horende lockdownmaatregelen, hebben deze problemen alleen maar verergerd.
‘Dit is de eerste studie die het verband op lange termijn tussen huiselijk geweld en gezondheid op zo’n grote schaal onderzoekt. En die voor het eerst probeert in te schatten hoe groot de gevolgen voor de gezondheid zijn’, stelt Backhaus.
Uitgebreide analyse van meer dan 3 miljoen personen
Het onderzoek combineerde de bevindingen van 18 longitudinale meta-analyses. Deze omvatten meer dan 150 oorspronkelijke studies over meer dan 3 miljoen personen, verspreid over periodes van 1 tot 17 jaar. De onderzoekers beoordeelden ook de kwaliteit van de betrokken studies, wat deze review tot een waardevolle bron voor professionals en beleidsmakers maakt.
‘Onze aanpak schetst een duidelijk en compleet beeld van het beste beschikbare bewijs. We hopen dat dit een nuttig hulpmiddel zal zijn voor onderzoekers, hulpverleners en beleidsmakers wereldwijd’ legt Backhaus uit.
Zorgwekkende gezondheidseffecten van huiselijk geweld
Het onderzoek vond een sterk verband tussen huiselijk geweld en 16 van de 19 negatieve psychiatrische, psychosociale en lichamelijke gezondheidsuitkomsten. Vooral kindermishandeling werd in verband gebracht met psychische stoornissen zoals angst, depressie en psychoses. Het verhoogde het risico op zelfmoordpogingen ook aanzienlijk. Voor slachtoffers van partnergeweld was een van de zwaarste gevolgen drugsgebruik en op de lange termijn gezondheidsproblemen als vroeggeboortes en postnatale depressie.
De auteurs schatten ook dat in de Verenigde Staten alleen al ongeveer 2,8 miljoen mensen depressie kunnen ervaren als direct gevolg van huiselijk geweld. ‘Als we deze bevindingen wereldwijd trekken, zijn de cijfers enorm,’ benadrukt Burghart.
Oproep tot actie
In het licht van deze bevindingen roepen de auteurs overheden en organisaties op om preventie en vroege interventies prioriteit te geven. ‘Effectieve maatregelen om huiselijk geweld aan te pakken, verbeteren niet alleen het leven van miljoenen mensen, maar kunnen ook de bredere maatschappelijke kosten van deze gezondheidsproblemen verminderen.’
Een belangrijke stap in de aanpak van dit probleem is de eerste Ministeriële Conferentie over het Beëindigen van Geweld tegen Kinderen in november dit jaar. Deze conferentie, georganiseerd door Colombia en Zweden, brengt wereldleiders samen om de dringende noodzaak van gecoördineerde wereldwijde actie tegen huiselijk geweld te bespreken.
Details artikel
Burghart, M., Backhaus, S. The Long-Term Consequences of Family Violence Victimization: An Umbrella Review of Longitudinal Meta-Analyses on Child Maltreatment and Intimate Partner Violence. J Fam Viol (2024).
Bron: persbericht