Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online preventie van eetstoornissen

Hoe eerder jongeren met eetproblemen hulp krijgen, hoe groter de kans op herstel. Online preventieprogramma's zoals het laagdrempelige 99gram.nl kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Nóg belangrijker nu het aantal gevallen sterk toeneemt, en de lange wachtlijsten in de GGZ.  
eetstoornissen

Ook bij het bovenregionale team voor Voedingsstoornissen, Eetstoornissen en Obesitas van Accare, waar in 2021 een plotselinge stijging was van ruim vijftig procent ten opzichte van de jaren ervoor. Het aantal meldingen daalt pas sinds kort, maar mondjesmaat. Bij die toename speelden coronamaatregelen mogelijk een belangrijke rol (Gezondheidsraad 2022). Een groot deel van het sociale leven viel weg en plotseling thuis zitten met ouders, broertjes en zusjes is niet niks als je bezig bent een zelfstandig leven te ontwikkelen. Veel jongeren die in zorg kwamen vanwege eetproblemen gaven aan dat deze uitzonderlijke situatie voor hen aanleiding was op hun voeding te gaan letten of dagelijks thuis te gaan sporten. Ineens hadden ze daar veel tijd voor. Of ze hadden behoefte ergens controle over uit te oefenen toen al hun normale bezigheden wegvielen. Voor sommige jongeren blijkt het moeilijk om te stoppen met lijnen en veel sporten. Zij lopen het risico een eetstoornis te ontwikkelen. Het toegenomen gebruik van social media door jongeren sinds corona kan dit versterken (Onderzoek Safer Internet Day 2021); het hangt samen met piekeren over je lichaam en de ontwikkeling of het voortduren van eetstoornissymptomen (Padin et al. 2021).

Landelijk komt er dan ook steeds meer aandacht voor tijdig signaleren en effectief ingrijpen om de ontwikkeling van eetstoornissen eerder te stoppen. Middels de Landelijke Ketenaanpak Eetstoornissen (K-EET) werken professionals en ervaringsdeskundigen samen aan precies deze doelstelling: eetproblematiek beter herkennen en eerder ingrijpen (zie kader). Daarvoor is het belangrijk dat we ons niet alleen richten op jongeren die al een eetstoornis hebben, maar ook op het minder zichtbare deel: de grote groep jongens en meiden die nog geen (ernstige) eetstoornis hebben, maar wel worstelen met eten en sterk gefocust zijn op een gezonde leefstijl. In dit artikel willen we laten zien welke kansen online toepassingen bieden voor de preventie van eetstoornissen. We illustreren de verschillende online mogelijkheden aan de hand van de ervaringen die we de afgelopen tien jaar hebben opgedaan met 99gram.nl, een platform gericht op jongeren tot 23 jaar die veel bezig zijn met eten, uiterlijk en gewicht.

Online preventie: wat werkt?

Mensen met beginnende eetstoornisklachten zetten meestal niet de stap naar hulpverlening. Als mensen hulp zoeken in de reguliere GGZ, wat naar schatting slechts vijftien procent van de jongeren met een eetstoornis doet (Hoek en Van Hoeken 2002), lopen ze meestal al jaren met eetproblemen rond. De lange wachtlijsten en

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in