Het herstel van het welbevinden van jongeren zet dus sinds de laatste lockdown niet verder door. In maart 2022, na de lockdown van eind 2021, was het percentage jongeren met mentale klachten 39 procent. In september 2021 was dit nog 25 procent. Het mentaal welbevinden van jongeren leek zich in de zomer van 2022 (mentale klachten en toename van suïcide gedachten) licht te herstellen.
Toch liep het percentage jongeren met mentale klachten daarna weer op van 32 procent in september naar 34 procent in december. De cijfers over zelfdodingsgedachten, hebben een vergelijkbaar verloop (8 procent in september 2021, 17 procent in maart 2022 na de lockdown, 13 procent in september en 15 procent in december).
Jongeren zoeken soms geen hulp
Uit de huisartsgegevens blijkt dat jongeren in de periode oktober-december 2022 even vaak de huisarts bezochten voor mentale klachten (zoals depressieve klachten) als voor de coronapandemie. Bij alle eerdere metingen vanaf 2021 tot en met de zomer van 2022 bezochten meer jongeren de huisarts voor deze klachten dan in 2019. Deze bevinding van eind 2022 is daarom opvallend, omdat het aandeel jongeren dat in de vragenlijst zelf aangeeft mentale klachten te hebben, niet daalde. Een verklaring zou kunnen zijn dat deze jongeren soms geen hulp zoeken. In december zei 20 procent van de jongeren dat ze mentale hulp nodig hadden. Van hen zocht 16 procent geen hulp. 5 procent kon geen hulp vinden, terwijl zij wel hulp zochten.
Stabilisatie mentale klachten onder volwassenen
Onder volwassenen bleef in december het percentage mentale klachten (21 procent) en suïcidegedachten (9 procent) vrijwel gelijk aan september. De eerste meting onder volwassenen werd gedaan in maart 2022. Daardoor is geen vergelijking mogelijk met hun mentale gezondheid vóór de laatste lockdown, zoals bij de jeugd.
Persoonlijke corona-gerelateerde gebeurtenissen geen invloed meer
In alle eerdere rondes hingen mentale klachten, zelfdodingsgedachten en eenzaamheid sterk samen met dingen die mensen meemaakten door corona, zoals een ziekenhuisopname. Als je iets had meegemaakt, dan had je bijna 2 keer zoveel kans op mentale klachten. In december was dat verband er niet meer. Wel is er een kleine groep die langdurig last houdt van de gebeurtenissen die ze meemaakten vanwege het coronavirus of de maatregelen.
In alle eerdere rondes hingen mentale klachten, zelfdodingsgedachten en eenzaamheid sterk samen met dingen die mensen meemaakten door corona, zoals een ziekenhuisopname. Als je iets had meegemaakt, dan had je bijna twee keer zoveel kans op mentale klachten. In december was dat verband er niet meer. Wel is er een kleine groep die langdurig last houdt van de gebeurtenissen die ze meemaakten vanwege het coronavirus of de maatregelen.
Bron: Netwerk GOR