Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trots

Dat behandelen meer is dan technieken toepassen, zien we in het artikel van Mariëlle Hoekstra en haar collega’s. Ze beschrijven het indrukwekkende verhaal van Shantali. Een meisje van zeventien dat nu woont op Bonaire en worstelt met de gevolgen van traumatische kinderjaren. En van de behandelaren die bij haar betrokken zijn en die – al worstelend met de beschikbare middelen en de beschikbare kennis – proberen passende hulp te bieden voor Shantali. Ze hebben daarbij te maken met allerlei factoren in de omgeving die het behandelen moeilijker maken. Een voorbeeld daarvan zijn de opvattingen van mensen in de directe en indirecte omgeving van Shantali over wat helpt bij psychische problemen. Haar moeder ziet meer heil in een nieuw doopritueel of een gesprek met een priester. Dit heeft een direct effect op hoe Shantili aankijkt tegen de behandeling, maar maakt het voor haar moeder ook heel moeilijk om haar dochter te ondersteunen bij de traumaverwerking en te werken aan haar eigen traumatische verleden. We zien het meisje ook ‘gevangen’ tussen de normen vanuit verschillende culturen en tussen verwachtingen van haar ouders en haar eigen wensen en verlangens. Daarbij moeten de behandelaren het doen met de beperkt beschikbare kennis en kunde op het eiland.
Hun zoektocht naar passende hulp in deze ingewikkelde context lijkt misschien voor ons in Nederland erg ver van ons bed. Maar is dat ook zo? Ik denk het niet. Het laat op een heel expliciete en misschien wat uitvergrote manier zien hoe belangrijk het is aandacht te hebben voor de bredere context waarin behandeling plaatsvindt. Ook in Nederland hebben we te maken met religieuze diversiteit, met culturele en maatschappelijke verschillen en met jongeren die opgroeien op het snijvlak van twee culturen. Ook in Nederland hebben we vaak te maken met beperkte beschikbaarheid van professionals. Een mooi en praktisch artikel over hoe evidencebased werken gaat in de praktijk: vanuit wetenschappelijke kennis, en met de mogelijkheden en voorkeuren van de cliënt, van zijn omgeving en van de betrokken professionals, de best mogelijke hulp bieden. Die hulp ligt niet altijd pasklaar op de plank, maar is vaak het resultaat van een gezamenlijke en soms moeizame zoektocht.
Ik ben er trots op dat Kind & Adolescent Praktijk professionals op een bescheiden manier kan ondersteunen in die zoektocht. Met mooie en inspirerende voorbeelden en met praktische en goed onderbouwde kennis. Zo’n tijdschrift is een enorm waardevol ‘filter’ wanneer de werkdruk hoog is, we allemaal overspoeld worden door informatie, en meningen soms zwaarder lijken te wegen dan feiten. Na tien jaar als hoofdredacteur neem ik afscheid van dit mooie tijdschrift om ruimte te maken voor andere uitdagingen. Ik wens KAP een lang en goed voortbestaan!

Over de auteur

Marike Serra, hoofdredacteur van Kind en Adolescent Praktijk, werkt als adviseur bij Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-022-1223-5/MediaObjects/12454_2022_1223_Fig1_HTML.jpg