Er zijn verschillende oorzaken voor de uitval in het regulier onderwijs, bijvoorbeeld het tekort aan leraren en grote klassen. Hierdoor hebben meesters en juffen simpelweg weinig tijd om naar een kind te luisteren. Als zo’n leerling dreigt te ontsporen zijn er vervolgens te weinig ondersteuners en gedragstherapeuten beschikbaar op school. Door het gebrek aan hulp stapelen de problemen van het kind zich op en worden ze te complex. Het gevolg is dat het kind buiten de boot van het reguliere onderwijs. De overheid wil leerlingen echter juist in het reguliere onderwijs houden.
Scholen stoppen met lesprogramma’s voor hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafde kinderen kunnen momenteel op steeds minder plekken terecht voor een voltijd lesprogramma. Scholen die voorheen lesprogramma’s hadden voor hoogbegaafde kinderen stoppen ermee vanwege een tekort aan budget. Het onderwijs voor deze groep leerlingen komt dan ook flink onder druk te staan.
Meer dan tienduizend leerplichtige kinderen en jongeren volgden het afgelopen schooljaar kortere of langere tijd geen onderwijs, om verschillende lichamelijke, psychische of sociale redenen. Hoeveel daarvan hoogbegaafd zijn is niet bekend, omdat verzuimredenen niet worden bijgehouden.
Maatregelen Ministerie van OCW
Minister Dennis Wiersma (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigde half juli in een brief aan de Tweede kamer aan kwetsbare leerlingen extra ondersteuning te gaan bieden. De huidige aanpak van schoolverzuim werkt onvoldoende, concludeert Wiersma. Hij vindt dat alle kinderen zich op school welkom, veilig en goed moeten kunnen voelen. Ook als ze lichamelijke of psychische klachten hebben, in een moeilijke thuissituatie zitten of hoogbegaafd zijn.
“Hoogbegaafde kinderen komen soms thuis te zitten omdat er geen geschikt lesaanbod voor ze is”, zo staat in een brief van minister Dennis Wiersma van Onderwijs. “Mijn doel is dat kinderen en jongeren zich in alle gevallen kunnen ontwikkelen. Ik zet daarom in op de verbetering van het passend onderwijs. De verzuimaanpak past daar binnen en is er op gericht dat scholen er snel bij zijn als het niet goed gaat met kinderen op school om zo erger verzuim of zelfs thuiszitten te voorkomen.”
Extra steunpunten
Het kabinet trekt nu eenmalig 15 miljoen euro uit om het aantal thuiszittende leerlingen te verminderen. Zo komen er extra steunpunten, wordt het verzuimbeleid aangescherpt en komt er meer digitaal afstandsonderwijs. Deze onafhankelijke steunpunten informeren ouders en leerlingen onder meer over de ondersteuning in hun regio en over hun rechten en plichten. Het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid gaat in september van start en buigt zich