Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Máxima praat met studenten over mentale gezondheid

Om meer te horen over initiatieven van hogescholen en universiteiten om de mentale weerbaarheid van studenten te verhogen, bracht Hare Majesteit Koningin Máxima op 18 mei een bezoek aan Hogeschool Leiden. Ze sprak met bestuurders, beleidsmakers én studenten over mooie initiatieven en kansen op het gebied van mentale gezondheid in het hoger onderwijs. Ze bracht een werkbezoek aan de instelling, waar ze met onder anderen studenten sprak die zelf initiatieven hebben ontplooid om hun welzijn te verbeteren.  
Robin Utrecht

Diverse Leidse partijen tekenden onlangs de Verklaring Studentenwelzijn. Op basis daarvan werd Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek geïnformeerd over het welzijn van studenten in deze stad. Koningin Máxima ging verder in gesprek met studenten, van zowel hogeschool als universiteit, over initiatieven die de studenten zelf ondernemen om met hun mentale gezondheid aan de slag te gaan en over de rol die ze hierin van de gemeente, hogeschool en universiteit verwachten.

Stichting MIND Us

De koningin is erevoorzitter van MIND Us, een stichting die ernaar streeft dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Veel studenten hebben namelijk te maken met stress, eenzaamheid en prestatiedruk. Volgens een van de studenten is in vriendengroepen neerslachtigheid, stijgend drugsgebruik en echt ongelukkig zijn merkbaar, zeker in coronatijd was dat zo. Terwijl het volgens hem tijdens de coronacrisis in de media leek of studenten zich niet verantwoordelijk gedroegen. Studenten hebben in hun studentenstad vaak ook geen huisarts waardoor het lang duurt voordat ze behandeld worden en de problemen nog groter worden.

Project Prutswerk

Hoewel het niet overal vanzelfsprekend is om aandacht aan deze problemen te schenken, gebeurt al wel veel aan begeleiding, door coaches en psychologen, die volgens een van de studentes duidelijk maken dat het niet zo erg is om een keer studievertraging op te lopen. Daniël Wigboldus, rector van de Radboud Universiteit, vertelde over een project met de naam “prutswerk”. Mensen deelden daarin hun eigen falen, ook docenten. Toen hij dat in de collegezaal ook eens deed, zag hij “een zucht van verlichting door de zaal gaan”.

Maar falen ligt moeilijk, de prestatiedruk en sociale druk zijn erg hoog. “Ik vind het best een gestreste generatie”, aldus een vertegenwoordiger van InHolland. Een groot probleem is dat de mensen die het hardste de vele initiatieven nodig hebben, het lastigste te bereiken zijn, zo klonk het.

De rol van onderwijsinstellingen

De koningin denkt dat het nodig is om meer onderzoek te doen naar prestatiedruk. Ze schoof bovendien aan bij een, op Hogeschool Leiden ontwikkeld, levensvaardighedenspel dat onder meer als doel heeft mentale weerbaarheid bespreekbaar te maken. Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek over de rol van onderwijsinstellingen in heel Nederland als het gaat om de mentale gezondheid van studenten: wat doen ze op dit moment al, wat is er meer nodig en hoe kunnen de verschillende onderwijsinstellingen samenwerken en van elkaar leren?

Bron: MIND Us