De vastenmaand voor moslims, de Ramadan, is dit jaar van 13 april tot 12 mei. In een artikel uit de Lancet worden tips gegeven voor de behandeling en bejegening van Islamitische patiënten gedurende de Ramadan.
De auteurs leggen uit dat sommige groepen worden vrijgesteld van het vasten, zoals kinderen, vrouwen die menstrueren of die zwanger zijn, ouderen en mensen met acute of chronische (lichamelijke of psychische) ziekten. De auteurs raden aan om als je bij één van bovenstaande groepen hoort met een arts te overleggen of het verstandig is – of dat het zelfs een gezondheidsrisico vormt – om mee te doen met de Ramadan.
Er wordt een aantal studies besproken waarin uitspraken worden gedaan over psychische stoornissen en de Ramadan. Neem de invloed van het veranderende dag/nacht- en eetritme op bipolaire stoornissen en eetstoornissen, wat onder andere ook invloed heeft op de opname van medicatie. De auteurs raden aan om patiënten goed voor te lichten over het bovenstaande, en om samen met de patiënt te kijken naar de risico’s van het vasten.
Wanneer je het als behandelaar onverstandig acht, kun je de patiënt uiteraard adviseren om niet aan de Ramadan mee te doen. In het artikel staan concrete handvatten voor medicatieoverwegingen en adviezen over wanneer deelname aan de Ramadan af te raden is. Wanneer de patiënt wel meedoet aan het vasten, is het belangrijk om de klachten samen extra goed te blijven monitoren.
Bron: What are the key considerations for clinicians treating Bahá’i patients with psychiatric disorders?, The Lancet Psychiatry 1.1. Furqan, Z., Awaad, R., Kurdyak, P., Husain, M.I., Husain, N. & Zaheer, J. (2019). Considerations for clinicians treating Muslim patients with psychiatric disorders during Ramadan. The Lancet Psychiatry, 6, 556-7
Bron: GZ-psychologie, Nieuws uit de wetenschap, 2019
Gerelateerde informatie
- Dialectische gedragstherapie voor jongeren met een borderlinestoornis – Surfen op emoties (Protocol, ook digitaal beschikbaar via Psyprotocol)
- Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis – Eten zonder angst (Protocol)
Cultuursensitief werken met alleenstaande jonge vluchtelingen