Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren vaker in contact met huisarts door zelfmoordgedachten

In het derde kwartaal van 2024 hadden jongeren (0-24 jaar) 75% meer contact met de huisarts vanwege zelfmoordgedachten en -pogingen dan voor de pandemie in 2019. Het verschil is groter dan in het vorige kwartaal (toename van 75% vs. 45%). Dat laten gegevens van huisartsen zien. Tegelijkertijd is het percentage jongeren dat in vragenlijsten aangeeft zelfmoordgedachten te hebben ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Maar ook dit ligt nog steeds een stuk hoger dan voor de pandemie. Dat blijkt uit het dertiende kwartaalonderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR).

Andere mentale klachten, zoals depressieve of angstige gevoelens, laten geen grote toename in huisartsbezoeken zien. Waarom jongeren in het afgelopen kwartaal vaker in contact kwamen met de huisarts door suïcidaliteit, is in dit onderzoek niet onderzocht. Een mogelijke verklaring is dat meer jongeren hulp zoeken, zonder dat dit per se betekent dat er meer jongeren zelfdodingsgedachten hebben.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Jongvolwassenen met zelfdodingsgedachten en hun naasten kunnen geholpen worden door hen te stimuleren een beroep te doen op hun huisarts, maar ook op het (online) hulpaanbod van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit kan anoniem en 24 uur per dag.

Het is belangrijk dat de huisarts deze problemen signaleert en bespreekbaar maakt. Meer informatie over hoe zij met suïcidaliteit om moeten gaan, is te vinden op de webpagina: Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk. Ook scholen en universiteiten kunnen een bijdrage leveren. Lees op Suïcidepreventie in het onderwijs wat te doen als er suïcidaliteit speelt.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen coronacrisis op gezondheid

Vijf jaar lang (2021-2025) verzamelt het Netwerk GOR informatie over de gevolgen van de coronapandemie op de gezondheid en het ervaren geluk van mensen in Nederland. Dit onderzoeksprogramma heet de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. De monitor laat zien wat de mentale en lichamelijke gezondheid op een bepaald moment in Nederland is en hoe deze in de loop van de tijd verandert. Beleidsmakers kunnen met deze actuele kennis beter beleid ontwikkelen. Ook vinden er regelmatig gesprekken plaats met onder andere ervaringsdeskundigen, experts en zorg- en onderwijsprofessionals.

Netwerk GOR bestaat uit het RIVM, lokale GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, GGD GHOR Nederland(Gemeentelijke / Gemeenschappelijke GezondheidsDienst – Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio), het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. ZonMw(ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen ) is namens het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opdrachtgever van het onderzoek.

Bron: rivm.nl

Congres Behandeling van suïcidaliteit

Congres Behandeling van suïcidaliteit

BSL_header_Suicidaliteit_2025_700 x 350