Dat heb ik ook…
Daar circuleren filmpjes over ‘narcisme’ (3,8 miljard views) ‘emotionele verwaarlozing’ (1,1 miljard views), ‘neurodiversiteit’ (10 miljard views) en ‘hoogsensitiviteit’(45 miljoen views) en wordt zogenaamde therapietaal aan de lopende band gebezigd. Een breed scala aan woorden en uitdrukkingen die verband houden met mentale gezondheid, zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling komen langs en worden besproken door influencers en contentmakers.Het risico bestaat hierbij dat jongeren modelleren naar een ziektebeeld. Met soms als gevolg dat de onderliggende problematiek onbehandeld blijft.
Een bekend voorbeeld hiervan is het Gilles de la Tourette fenomeen dat zich tijdens de pandemie voltrok. Kinderartsen in de Verenigde Staten zagen in een kort tijdsbestek dat steeds meer tieners die van het ene op andere moment verbale en motorische tics ontwikkelden. Volgens het onderzoek dat hierop volgde leden de tieners niet aan Gilles de la Tourette. Wel was er sprake van een spontane bewegingsstoornis die wordt veroorzaakt door stress, depressie en angst. Maar wat bleek ook: de tieners keken allemaal naar een tourette-tiktokker en hadden tics overgenomen.
Waarom is therapietaal zo populair?
Psychologische termen zoals ‘Tourette’, narcisme’, ‘OCD’ en ‘bipolair’ zijn eigenlijk alledaags geworden. Vivien Waszink, onderzoeker van nieuwe woorden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal zegt hierover in de Volkskrant: ‘Wat echt een trend lijkt, is om elk gedrag dat maar enigszins problematisch is, te bestempelen als een soort aandoening.’ Het is volgens haar ook een teken is van de tijdgeest. ‘Mensen stellen zichzelf tegenwoordig op als deskundige. Ze denken alles te kunnen verklaren door