Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dankbaar en positief

Annemarie de Leng
foto: Christiaan Krop

Als kersverse hoofdredacteur van KAP en rasechte optimist val ik met mijn neus in de boter met twee mooie artikelen in dit nummer over het belang van dankbaarheid en positiviteit. Vragen naar positieve jeugdherinneringen blijkt jongeren met ingrijpende levenservaringen te kunnen helpen een vollediger beeld van zichzelf te krijgen, een beeld dat niet alleen is gericht op alles wat fout ging. Daarnaast kan het hen concrete aanknopingspunten bieden voor een positieve verandering in hun leven, bijvoorbeeld door een oude hobby weer op te pakken of contact op te nemen met vrienden van vroeger. Dit sluit prachtig aan op het artikel over de gratitude booths, waarbij in een experiment jongeren op festivals werden uitgedaagd om hun dankbaarheid uit te spreken. Uit recente onderzoeken blijkt immers dat het uiten van dankbaarheid een betere mentale gezondheid kan bewerkstelligen. Psycholoog en emeritus hoogleraar Kees Korrelboom, auteur van COMET voor negatief zelfbeeld, stelt bijvoorbeeld dat de hiërarchie van kennis die mensen in hun hoofd hebben over wat ze goed en slecht vinden van zichzelf kleurt hoe ze tegen zichzelf aankijken (zie QR-code voor een interview met Korrelboom). Door positieve kanten toegankelijker te maken, komen mensen daarmee meer in contact en verandert de volgorde waarin positieve en negatieve zelfkennis op een rijtje staan. Positiviteit en dankbaarheid uitlokken en steeds laten terugkeren kan hieraan een bijdrage leveren en jongeren op een andere manier naar zichzelf laten kijken.

Annemarie de Leng is hoofdredacteur van Kind en Adolescent Praktijk en psycholoog bij Jellinek.
Meer dan de helft van de jongvolwassenen in Nederland ervaart psychische klachten en – in combinatie met de lange wachtlijsten in de zorg – kunnen dankbaarheidsoefeningen en positiviteit hierbij laagdrempelige interventies zijn. Binnen het gezin, maar ook in de klas, op een festival of met behulp van een dankbaarheidsdagboekje. Want als je dagelijks even stilstaat bij een leuk gesprek met een vriend(in), een partijtje voetbal op het schoolplein of een aanmoediging van een van je ouders, zoek je die momenten hopelijk vaker op en creëer je daarmee nieuwe geluksmomentjes. Wordt het leven weer ietsje leuker van, want alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat mag een cliché zijn, het is en blijft wat mij betreft een belangrijk inzicht.

Over aandacht gesproken: de komende tijd zal ik samen met de redactie mijn onverdeelde aandacht aan dit prachtige tijdschrift geven, zodat we jullie, in deze roerige tijden met vele maatschappelijke en technologische uitdagingen, inspirerende artikelen kunnen blijven bezorgen, die het belangrijke werk in de hulpverlening leuker en positiever maken!

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-023-1247-5/MediaObjects/12454_2023_1247_Fig2_HTML.jpg
Interview Korrelboom