Home 2025

Laatste artikelen

Jongvolwassenen aan het woord over hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik

Jongvolwassenen bevinden zich in een fase van hun leven vol veranderingen die kunnen leiden tot onzekerheid, zorgen en stress. School of studie is voor hen de grootste bron van stress. Daarnaast maken veel jongvolwassenen zich zorgen over geld en maatschappelijke ontwikkelingen. Middelengebruik is volgens hen volledig genormaliseerd in de samenleving, waardoor de drempel laag is om zelf te gebruiken. Wel weten jongvolwassenen goed wat voor hulp ze nodig hebben. Dit blijkt uit het kwalitatieve onderzoek uitgevoerd door EMMA, waarin jongvolwassenen vertellen over hun ervaringen, gevoelens en perspectieven met betrekking tot hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik. De resultaten en adviezen staan beschreven in een factsheet en rapport.
ADHD

Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee? 

Onlangs kwam het handboek ‘Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee?’ van Tirtsa Ehrlich uit. Opvoeduitdagingen zoals liegen, gamen, social media, alcohol en drugs, maar ook het gedachtegoed van geweldloos verzet en verbindend gezag komen uitgebreid aan bod. De inhoud van dit handboek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en ervaringsverhalen van ouders zelf. Tirtsa Ehrlich heeft ruim 20 jaar ervaring met de diagnostiek en behandeling van kinderen met AD(H)D en de begeleiding van hun ouders. Voor Kind en Adolescent Praktijk beantwoordde ze een aantal vragen over kinderen en jongeren met ADHD en de vraag: ‘Waar help je ze mee?’

Veel speelpleinen ongeschikt voor kinderen met autisme

Speelpleinen zijn vaak niet ingericht op kinderen met autisme, concluderen onderzoekers Carolien Rieffe en collega’s. In de Autismeweek publiceren zij een essay met concrete tips om alle kinderen zich veilig en welkom te laten voelen.
Schematherapie

Casus gezinsgerichte schematherapie

Esra Schuiling is GZ psycholoog en supervisor schematherapie VSt en VGCt. Zij werkt in haar eigen praktijk en is gespecialiseerd in gezinsgerichte schematherapie met jonge gezinnen in de peripartum fase. Zij heeft een groepschematherapie voor mama’s (GST mama’s) ontwikkeld en heeft haar promotieonderzoek gericht op het effect van GST mama’s op de verbinding tussen moeder en kind. Daarnaast werkt zij als schematherapie docent en geeft zij ook cursussen over Schematherapie voor ouders en het jonge kind. Onlangs kwam van haar hand de handleiding schematherapie voor ouders en het jonge kind uit. Voor Kind en Adolescent Praktijk beschrijft een succesvolle casus waarbij gezinsgerichte schematherapie werd ingezet.
Schematherapie

Gezinsgerichte schematherapie stelt basisbehoeften van ouder en het (jonge) kind voorop

Onlangs kwam de Handleiding schematherapie voor ouders en het jonge kind uit. Het boek biedt een duidelijk theoretisch kader voor gezinsgerichte schematherapie voor ouders in de fase van pril ouderschap en beschrijft helder, concreet en met veel casuïstiek het protocol voor ouders met persoonlijkheidsproblematiek. Esra Schuiling schreef de handleiding en het bijbehorende werkboek. Voor Kind en Adolescent Praktijk beantwoordde ze een aantal vragen.
Orchestra

De jeugdzorg als orkest: harmonie of kakofonie?

Om de hardnekkige problemen in de jeugdzorg op te lossen is de Hervormingsagenda Jeugd opgesteld. Het succes staat of valt met een overheid die stuurt, faciliteert en beschermt.

Kinderen met ADHD lopen een groter risico op dyslexie en dyscalculie

De erfelijke aanleg voor ADHD overlapt met aanleg voor dyslexie en dyscalculie. Dit gedeelde genetische risico is de reden dat leerlingen met ADHD vaker moeite hebben met lezen, spelling, en rekenen. De studie onder 20.000 Nederlandse kinderen werd geleid door psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Anders kijken naar persoonlijkheidsproblematiek

Laura Weekers onderzocht de meerwaarde van het Alternatieve Model voor persoonlijkheidsstoornissen in de klinische praktijk. Zij promoveerde op 4 juni 2024 aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift Towards a New Perspective on Personality Disorder Classification: The Alternative Model for Personality Disorders in Clinical Practice
stoel

Een ander worden

Wat doe je als iemand weigert haar ‘echte' zelf te accepteren en het dominante denken over authenticiteit uitdaagt? Leer je diegene in therapie te acteren hoe ze een ander kan worden?
Annemarie de Leng

‘Chat, kun je reageren als een therapeut?’

AI ontwikkelt zich sneller dan je “Hoe voel je je daarover?” kunt zeggen. Dagelijks verschijnen er updates over hoe het ons werk makkelijker kan maken, maar ook over welke beroepsgroepen nu weer aan de kant kunnen worden gezet (programmeurs, journalisten en muzikanten, om er maar een paar te noemen).