Home 2024
Laatste artikelen
Suïcidaliteit in de gesloten jeugdzorg: van beheersen naar bespreken
Suïcidaal gedrag komt steeds vaker voor in de gesloten jeugdzorg. Hulpverleners zijn hierdoor vaker geneigd jongeren te controleren, bijvoorbeeld door ze in een isoleercel te zetten. Dat werkt averechts, blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Shireen Kaijadoe. ‘Suïcidale jongeren hebben behoefte aan verbinding.’
Jongeren vaker in contact met huisarts door zelfmoordgedachten
In het derde kwartaal van 2024 hadden jongeren (0-24 jaar) 75% meer contact met de huisarts vanwege zelfmoordgedachten en -pogingen dan voor de pandemie in 2019. Het verschil is groter dan in het vorige kwartaal (toename van 75% vs. 45%). Dat laten gegevens van huisartsen zien. Tegelijkertijd is het percentage jongeren dat in vragenlijsten aangeeft zelfmoordgedachten te hebben ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Maar ook dit ligt nog steeds een stuk hoger dan voor de pandemie. Dat blijkt uit het dertiende kwartaalonderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR).
Behandel het gezin en niet alleen de ouder of het kind
Een kleuter gaat sinds kort naar school. De juf maakt zich zorgen, want de jonge leerling is vaak erg boos. Ook de ouders vragen zich af wat er aan de hand is en melden zich bij de jeugd GGZ. De vader is zelf ook onder behandeling vanwege zijn soms heftige uitbarstingen. In het contact met zijn kind is hij erg bepalend en reageert geïrriteerd als dingen niet gaan zoals hij wil. Deze situatie is een van de vele voorbeelden uit Stolpers onderzoek die het belang van een gezinsgerichte aanpak onderstrepen.
Onderzoek: in elke klas voelen 2 tot 3 kinderen zich eenzaam
In iedere schoolklas zitten twee tot drie kinderen die zich vaak tot altijd eenzaam voelen. Oók al op de basisschool. Die conclusie trekken onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en de Universiteit Utrecht, in opdracht van Kinderpostzegels. ‘Een belangrijk onderzoek, omdat er tot nu toe weinig aandacht was voor eenzaamheid onder kinderen’, zegt Martha Talma, onderzoeker eenzaamheid bij Movisie.
Kijktip | Thuiszoekers, Persoonlijke verhalen van zes jongeren zonder vaste woonplek
De nieuwe serie Thuiszoekers volgt de levens van zes jongeren zonder vaste woonplek. Om verschillende redenen kunnen ze niet bij hun ouders terecht en op de vastgelopen woningmarkt komen ze er niet tussen. Hoe is het om aan je volwassen leven te beginnen zonder eigen plek? En als je geen adres hebt, besta je dan eigenlijk wel? Thuiszoekers werpt een menselijke blik op de heftige gevolgen van de wooncrisis en wie daar het hardst door worden geraakt.
Vanaf 28 november rond 21:15 uur op NPO 3 en NPO Start
Gezien & gelezen
Film • Inside Out 2 | Boek • Iedereen kan het verschil maken | Expositie • Slaap! | Streaming • Tbs: aan de andere kant | Boek • Generatie angststoornis, wat sociale media met onze kinderen doen | Boek • Mentaliseren in de psychotherapie
‘Het klinkt niet sexy, maar met data kun je vooruitgang boeken’
Marc Noom pleit ervoor behandelingsrelevante gegevens meer en beter vast te leggen. Zo kunnen ze worden benut voor bewezen effectieve zorg aan jongeren in de forensische jeugdzorg.
Tijd voor verschuiving paradigma in de ggz
Gefragmenteerde zorg is een symptoom van een zorgsysteem dat complexiteit niet kan managen. De oplossing ligt in het systemisch en integraal benaderen van problemen. Professionals houden hun eigen focus, zonder het geheel uit het oog te verliezen.
Hoe brengen we de carrousel tot stilstand?
Bij een groep meisjes met veel traumatische ervaringen en complexe problematiek lukt het niet de zorg te bieden die ze verdienen. Hoe bieden we deze meisjes veiligheid en bescherming zonder ze op te sluiten? En welke vroege signalen zijn er dat het misgaat?
Mindfulness en hechting relevant voor sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen
In de cruciale periode van de conceptie tot twee jaar na de geboorte, de zogenaamde “eerste duizend dagen”, worden belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van een kind bereikt. Recent onderzoek van Tilburg University laat zien dat de mindfulness vaardigheden van ouders en de kwaliteit van de ouder-kind binding tijdens en na de zwangerschap, een belangrijke rol lijken te spelen in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.