Home 2024

Laatste artikelen

Onderzoek: Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet onderzoek naar het ontstaan en ontwikkelen van optimisme bij opgroeiende kinderen.  
Social media

De impact van sociale media op het welzijn is niet voor alle jongeren hetzelfde

Jongeren besteden steeds meer tijd op Instagram, Snapchat, YouTube, TikTok en WhatsApp. Het gebruik van sociale media kan van invloed zijn op hun lichamelijke, mentale en sociale welzijn. Maar die invloed is niet voor alle jongeren hetzelfde. Welke persoonlijke eigenschappen of omgevingsfactoren spelen hierbij een rol?
Psycholoog

Onderzoek naar therapeutisch proces gezin na seksueel broer zus misbruik

Behandelmodel biedt richtlijnen in complexe dynamiek seksueel broer zus misbruik Een gevoelig en kwetsbaar onderwerp waar nog weinig studie naar is gedaan: seksueel misbruik tussen kinderen binnen een gezin. Onderzoeker Aletta Simons, verbonden aan het CHE-lectoraat Duurzame zorg, deed er recent onderzoek naar. “Vaak wordt alleen individuele therapie gegeven aan de broers/zussen die betrokken zijn geweest. Terwijl de gevolgen van het misbruik na een onthulling impact hebben op álle gezinsleden en het onderlinge vertrouwen vaak beschadigd raakt.”
The loudest girl in the world

Luistertip | De geweldloze podcast, over opvoeden en zo…

De Geweldloze Podcast gaat over opvoeden en alle uitdagingen die daarbij komen kijken, belicht vanuit het gedachtegoed van Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet.
Voor de jeugd

‘We moeten ons afvragen of jongeren altijd therapie nodig hebben.’

Jongeren met psychische problemen hebben niet per se meer therapie nodig, betoogt hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien Levi van Dam. Volgens van Dam is het cruciaal dat we vooral naar jongeren luisteren en niet direct in de therapie-reflex schieten. In zijn oratie, op vrijdag 8 november aan de Universiteit van Amsterdam, roept hij op tot een nieuwe benadering van de mentale problemen van jongeren.

‘Ouders moeten hun kinderen leren eten’

Dit artikel is eerder gepubliceerd in GZ-Psychologie magazine 5/2024 en werd geschreven door Erik Hardeman.
Multiethnic group of students sitting in alibrary and studying together

Hoe versterk je schoolloopbaan van uitwonende jongere?

‘Stay on track' onderzoekt hoe de schoolloopbaan kan worden versterkt van jongeren in residentiële zorg. Zij lopen meer kans op voortijdige uitval, terwijl onderwijs een buffer kan zijn tegen het trauma van deze jongeren en hun kansen verbetert.

Alarmerende langdurige effecten van huiselijk geweld

De gevolgen van huiselijk geweld reiken nog veel verder dan de directe schade. Er is een sterk verband tussen huiselijk geweld en langdurige gezondheidsproblemen, met een alarmerend effect op het psychische en fysieke welzijn van miljoenen mensen wereldwijd. Zo blijkt uit een nieuwe studie die voor het eerst het verband op lange termijn tussen huiselijk geweld en gezondheid op grote schaal onderzoekt.

De Nederlandse ggz: verbied alle reclame voor online gokken snel!

Bekende mensen die online vooral jongeren verleiden om geld in te zetten op sportwedstrijden. Volgens de wet is dat in Nederland niet toegestaan. KRO-NCRV’s onderzoeksprogramma Pointer ontdekte dat dit wel gebeurt. De Nederlandse ggz pleit voor een verbod op reclames voor online gokken.

Diagnostiek en behandeling van ARFID bij kinderen, jongeren en volwassenen

Op 21 okt. jl. kwam het boek ARFID bij kinderen, jongeren en volwassenen – Diagnostiek en behandeling uit. Behandelaren in de GGZ vinden hier de praktische handvatten voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID). Stap voor stap word je begeleid door het diagnostiek- en behandelproces om effectief te werken met kinderen, jongeren en volwassenen die lijden aan dit ernstige eetprobleem. Wij stelden Sandra Mulkens, een van de auteurs van het boek, een aantal vragen.
Abonneren